Gå til hovedindhold

Mad i alle fag

Et inspirationskatalog fra læreruddannelsen, fyldt med bidrag af studerende på specialiseringsmodulet Mad i alle fag.

 

Specialiseringsmodulet Mad i alle fag

Kan man lære engelske gloser ved at lave mad med en engelsk opskrift? Kan man lære komplekse kemiske fænomener ved at lave en is? Kan man lære om forholdstal ved at lave smoothies?

Velkommen til inspirationskataloget, som er resultatet af det didaktiske værksted; Mad i alle fag.

Vi har sammen udviklet et koncept for, hvordan man kan bruge maden og madens materialitet som læremiddel i de forskellige fag i skolen. Modulet foregik i 2 spor: 

1) Udviklingssporet

Løbende udviklede vi forskellige idéer til aktiviteter, man kan lave i et af skolens fag, hvor maden er læremidlet til at nå og understøtte det faglige mål. Udviklingen mundede ud i én aktivitet pr. gruppe, som er samlet i dette inspirationshæfte, som udgives på en fernisering d. 1. juni 2023. 

2) Inspirationssporet

Vi har løbende afprøvet forskellige aktiviteter af i undervisningen, som har udfordret vores forståelse af læring og satte maden og madens materialitet i centrum for det didaktiske design. Øvelserne har været sjove, undersøgende og lærerige!

Mad som læremiddel

”Målet er, at eleverne kan omdanne deres viden om de tre flytningsformer ved brug af det funktionelle læremiddel kage.”

- Karen og Simone fra forløbet ”Patchwork din egen kage”

Mad kan være et læremiddel, ligesom film, bøger og musik. Det skal blot sættes i den rigtige didaktiske kontekst. Det tager tid at lave mad, det kræver oprydning og det kræver det særlige klasserum: Skolekøkkenet. Men til gengæld får eleverne udnyttet kroppen, sanserne og hænderne i deres læreproces, de arbejder praksisfagligt og får flere perspektiver på deres faglighed. De får lov at smage på deres læreproces, en proces der naturligt giver plads til evaluering i deres faglige fællesskab. Mad er et fantastisk læremiddel, når man sætter tiden og ressourcerne af til det!

Se forløbene her:

Tip: 

Spørg altid madkundskabslærerne, inden du bruger lokalet, og spørg gerne om en lille rundtur med do’s and dont’s. Så undgår I at blive uvenner.

Katalogets forfattere: 

Amalie Nielsen

Camilla Folmann Christiansen

Cathrine Schæbel Kjeldskov Povlsen

Cecilie Sarah Madsen

Christoffer Foslund Nielsen

Emma Kristine Godtfredsen

Emma Saxtoft Thybo Nielsen

Erika Simone Schmidt Spendrup

Helena Skovholm Sass

Julie Prehn Jørgensen

Julius Højland Nielsen

Karen Albers

Kathrine Jentoft Rebien

Magnus Ravn Olsen

Malene Fryd Larsen

Mathilde Karppinen

Mie Amélie Ehlers Ivarsson

Mustafa Aziz Hadi Allami

Nikita Funch Koch Christiansen

Olina Stinna Christensen

Serpil Ciltik Eryüce

Sigrid Svalebjerg Magnussen

Simone Pallesen

Simone Natasja Heidner Theill Jensen

Sofie Rasmussen.

© 2023, Professionshøjskolen Absalon.

Undervisere på modulet: