Mad i alle fag
Et inspirationskatalog fra læreruddannelsen, fyldt med bidrag af studerende på specialiseringsmodulet Mad i alle fag.
Specialiseringsmodulet Mad i alle fag
Kan man lære engelske gloser ved at lave mad med en engelsk opskrift? Kan man lære komplekse kemiske fænomener ved at lave en is? Kan man lære om forholdstal ved at lave smoothies?
Velkommen til inspirationskataloget, som er resultatet af det didaktiske værksted; Mad i alle fag.
Vi har sammen udviklet et koncept for, hvordan man kan bruge maden og madens materialitet som læremiddel i de forskellige fag i skolen. Modulet foregik i 2 spor:
1) Udviklingssporet
Løbende udviklede vi forskellige idéer til aktiviteter, man kan lave i et af skolens fag, hvor maden er læremidlet til at nå og understøtte det faglige mål. Udviklingen mundede ud i én aktivitet pr. gruppe, som er samlet i dette inspirationshæfte, som udgives på en fernisering d. 1. juni 2023.
2) Inspirationssporet
Vi har løbende afprøvet forskellige aktiviteter af i undervisningen, som har udfordret vores forståelse af læring og satte maden og madens materialitet i centrum for det didaktiske design. Øvelserne har været sjove, undersøgende og lærerige!
Mad som læremiddel
”Målet er, at eleverne kan omdanne deres viden om de tre flytningsformer ved brug af det funktionelle læremiddel kage.”
- Karen og Simone fra forløbet ”Patchwork din egen kage”
Mad kan være et læremiddel, ligesom film, bøger og musik. Det skal blot sættes i den rigtige didaktiske kontekst. Det tager tid at lave mad, det kræver oprydning og det kræver det særlige klasserum: Skolekøkkenet. Men til gengæld får eleverne udnyttet kroppen, sanserne og hænderne i deres læreproces, de arbejder praksisfagligt og får flere perspektiver på deres faglighed. De får lov at smage på deres læreproces, en proces der naturligt giver plads til evaluering i deres faglige fællesskab. Mad er et fantastisk læremiddel, når man sætter tiden og ressourcerne af til det!
Se forløbene her:
- Den spiselige tidslinje af Helena og Mathilde. Fag: Historie
- Madvalgs betydning for levevilkår af Emma og Serpil. Fag: Idræt
- Til middag i 1700-tallet af Olina og Mie. Fag: Historie
- Mal med mad - spiselig kunst af Camilla, Cathrine og Simone. Fag: Billedkunst
- Reklame til Street Food Festival af Emma, Sigrid og Sofie. Fag: Dansk
- Patchwork din egen kage af Karen og Simone. Fag: Matematik
- Mad og traditioner af Amalie og Kathrine. Fag: Kristendomskundskab
- Scones - lær om britisk kultur af Nikita og Julie. Fag: Engelsk
- Balance mellem forbrænding og kalorieindtag af Cecilie, Malene, Julius og Magnus. Fag: Idræt
- Fladbrødets historie - fra vikingetid til nu af Erika og Christoffer. Fag: Historie
- Udvalgte fotos fra inspirationssporet.
Tip:
Spørg altid madkundskabslærerne, inden du bruger lokalet, og spørg gerne om en lille rundtur med do’s and dont’s. Så undgår I at blive uvenner.
Katalogets forfattere:
Amalie Nielsen
Camilla Folmann Christiansen
Cathrine Schæbel Kjeldskov Povlsen
Cecilie Sarah Madsen
Christoffer Foslund Nielsen
Emma Kristine Godtfredsen
Emma Saxtoft Thybo Nielsen
Erika Simone Schmidt Spendrup
Helena Skovholm Sass
Julie Prehn Jørgensen
Julius Højland Nielsen
Karen Albers
Kathrine Jentoft Rebien
Magnus Ravn Olsen
Malene Fryd Larsen
Mathilde Karppinen
Mie Amélie Ehlers Ivarsson
Mustafa Aziz Hadi Allami
Nikita Funch Koch Christiansen
Olina Stinna Christensen
Serpil Ciltik Eryüce
Sigrid Svalebjerg Magnussen
Simone Pallesen
Simone Natasja Heidner Theill Jensen
Sofie Rasmussen.
© 2023, Professionshøjskolen Absalon.