Gå til hovedindhold

Dansk i udskolingen

Mette Bechmann Westergaard (meew)

Pædagogisk konsulent
Center for Skole og Læring
Vordingborg

Mirjam Hoel Nielsen (mihn)

Pædagogisk konsulent
Center for Skole og Læring
Vordingborg

Susanne Hansson (suh)

Pædagogisk konsulent
Center for Skole og Læring
Vordingborg

Lån læremidler til din undervisning

Billednoveller

Billednovellen er en stærk ny genre i danskundervisningen. Se her, hvilke titler du kan låne på CFU – som papirbog, e-bog eller i et materialesæt.

Materialesæt

Hader, hader ikke

Onduleret

Raftehegn

 

læremiddel

10 stærke romaner

”Vulkan” er et stærkt nyt romanbud til udskolingens danskundervisning. Se her, hvilke andre romaner, du bare må gøre plads til på din årsplan.

10 stærke romaner til udskolingen

 

Storfilm

Druk, Før Frosten og Retfærdighedens ryttere er bare nogle af de danske storfilm, som dine elever fortjener at blive introduceret for. Tjek listen her for gode spillefilm, du kan streame direkte fra mitCFU.dk.

Storfilm til udskolingen

 

Flugt - 3 Oscarnomineringer

Den danske film ”Flugt” er nomineret til en Oscar i tre forskellige kategorier. Snyd ikke dine elever for denne fabelagtige animationsdokumentar, der sætter vigtige temaer som krig, flugt, venskab og seksualitet på dagordenen. Filmcentralen har udarbejdet et færdigt forløb til arbejdet med filmen, som du finder på posten i mitCFU.dk.

Flugt

 

Dit tredje hovedværk

Dit tredje hovedværk i 8. og 9. klasse kan fx være en spillefilm, en novellesamling, en billedfortælling eller en oversat roman. Følg huskesedlen til gode titler i netop de kategorier.

Titler til dit tredje hovedværk

Tv-dokumentarer

Har du fået set tv-dokumentaren i to afsnit: Danmarks yngste dragqueen? Den handler om 12-årige Jeppe, hvis største ønske er at blive professionel dragqueen. Jeppes forældre arrangerer som en fødselsdagsgave et møde med Tinus, der er Jeppes helt store drag-idol. Det bliver et bevægende og tankevækkende møde, der blandt andet sætter fokus på, hvor forskelligt Tinus og Jeppe er blevet mødt af deres forældre og omgivelser.

Stærke tv-dokumentarer i dansk

Gratis fælles fagteammøder

Tag med til fælles fagteammøder i dansk i efteråret 2024 og foråret 2025 - i Roskilde, Slagelse eller Vordingborg.

Invitér podcasten ind i dit klasselokale

Podcast er HOT! Så hvorfor ikke gøre plads til den på din årsplan og i dit klasselokale? Det kunne fx være Sagnfolket - en serie i fem afsnit, som I kan lytte til på mitCFU.dk. Her bliver vi klogere på den folketro, som spillede en central rolle i livet på landet i gamle dage, og som lever videre i nutidens film og bøger. 

Du kan finde flere gode podcast her: 

Lydbøger: Maskernes hus, Tag gaden tilbage, 21 måder at dø, Yahya Hassan - Digte, Ternet Ninja 2, Byttedyr, Kvantespring, Når hjertet er en elpisker

Lyt til litteraturen

Nu kan du låne nogle af de mest populære værker som lydbøger til dine elever. Hent lydbogsrammer med lytteforståelsesstrategier og en ny pædagogisk vejledning til at sætte ”lytteraturen” i scene.

Kurser på din skole:

Værsgo – en plakat over de 7 fremstillingsformer til dine elever

Den dygtige skriver kender de 7 fremstillingsformer rigtigt godt. Den dygtige skriver ved, at alle tekster netop består af en kombination af fremstillingsformerne. Men alle elever – selv den dygtige skriver – kan have brug for en oversigt over fremstillingsformernes formål, opbygning og sprog.

Derfor har vi i CFU Absalon lavet en oversigt til dine elever i plakatform. Du kan downloade den her i A3-format, laminere den og udlevere den til dine elever. Den kan blive et rigtigt godt omdrejningspunkt for faglige samtaler for jer – både når I læser, og når I skriver.

Udsnit af plakaten over de 7 fremstillingsformer, som du kan downloade her på siden