Gå til hovedindhold

Styr på teknologiforståelse

Teknologiforståelse grafik

Teknologiforståelse - på skoleskemaet!

Vi lever i en tid, hvor teknologier gennemsyrer næsten alle aspekter af vores liv. Det handler ikke længere kun om at mestre disse teknologier – det handler også om at forstå, hvordan de former vores verden, påvirker vores demokrati og skaber etiske dilemmaer, som vi alle må forholde os til. Teknologiforståelse skal klæde jeres elever på til at kunne dykke dybere ned i teknologiens indvirkning, så de kan udvikle sig til kritiske, kreative og ansvarlige deltagere i et digitalt samfund.

Teknologiforståelse som valgfag og integreret i fag
- fra skoleåret 2027/2028
Teknologiforståelse som valgfag og integreret i fag

Teknologiforståelse, som indføres fra skoleåret 2027/28, vil blive integreret i udvalgte fag fra 1. til 9. klasse samt som et selvstændigt valgfag i 7.-8. klasse. Målet er at styrke elevernes evne til at forstå og anvende digitale teknologier på en måde, der rækker ud over den daglige brug. De skal i stedet kunne analysere, skabe og reflektere over teknologiens rolle i samfundet.

Vi støtter jer i jeres udvikling

Hos CFU Absalon er vi klar til at støtte jer i arbejdet med teknologiforståelse. Vi forstår, at det kan være en stor opgave, at skulle integrere den nye faglighed, og det er derfor vigtigt allerede nu, at overveje, hvordan I på skolen bedst bliver klar til denne kommende opgave. Vi står til rådighed med de ressourcer og den vejledning, I har brug for, og vi er her for at hjælpe jer godt på vej – uanset hvor langt I er i processen. Så kontakt os endelig.

Eva Petropouleas Christensen (evch)

Pædagogisk konsulent
Center for Skole og Læring
Vordingborg

Kristian Neubert Hjuler (krnh)

Pædagogisk konsulent
Center for Skole og Læring
Vordingborg

Aktuelle tilbud inden for teknologiforståelse

Hos CFU Absalon står vi klar til at støtte jer i processen med at integrere teknologiforståelse på jeres skole. Her er nogle af vores aktuelle tilbud:

Praktikernetværksdag

Praktikernetværk

Deltag gratis i vores praktikernetværk for teknologiforståelse, hvor lærere fra forskellige skoler deler deres erfaringer og finder inspiration. Netværket giver mulighed for sparring med kolleger og konkrete løsninger til undervisningen. Vi inviterer til praktikernetværksdage et

Kurser og kompetenceudvikling

For at sikre, at I er godt klædt på og har de nødvendige faglige kompetencer til at undervise i teknologiforståelse, tilbyder vi en række kurser. Uanset om I har brug for en grundlæggende introduktion eller ønsker at dykke ned i mere specialiserede emner som programmering og dataetik, har vi kurser, der passer til jeres behov. Hvis I ønsker et lokalt kursus skræddersyet til jeres specifikke behov, er vi åbne for dialog om, hvordan vi bedst kan tilpasse det – både i forhold til fagligt fokus og varighed.

Se mere om Kurser og kompetenceudvikling her

Kursus med mulighed for tilskud

Den 22. september og den 10. november 2025 afholder vi kurset "Aktiv læring i teknologiforståelse: Mange veje til teknologiforståelse". Styrk dine kompetencer inden for digital teknologiforståelse, kreativitet, kunstig intelligens og programmering, når vi gennem undersøgende og praksisnære tilgange kobler didaktik, læremidler og faglighed. Tilmeld dig her.

Er du ansat på overenskomst mellem KL og Lærernes Centralorganisation (Danmarks Lærerforening DLF og Uddannelsesforbundet), kan du pr. 1. april 2025 søge tilskud til dette kursus igennem Den Kommunale Kompetencefond. Læs mere.

Microbit

Fagteammøder omkring teknologiforståelse

Vi tilbyder jer muligheden for at deltage i et fagteammøde – helt gratis. Her vil vi tage fat på jeres konkrete udfordringer og muligheder i forhold til at implementere teknologiforståelse. Sammen kan vi drøfte læremidler, handlingsplaner og undervisningsforløb, der kan støtte

Udlån af læremidler

Vi tilbyder også en række læremidler, som I kan låne direkte via mitcfu.dk/teknologiforståelse. Disse materialer er nøje udvalgt og udviklet specifikt til undervisning i teknologiforståelse og kan hjælpe jer med at bringe teknologiens muligheder og udfordringer ind i klasseværelset. At låne læremidlerne gennem CFU giver jer samtidig en oplagt mulighed for at teste dem, inden I beslutter jer for eventuelt at købe dem til skolen.

Link til vores læremidler indenfor teknologiforståelse

Understøttelse af Makerspaces

Vi har hos CFU Absalon stor erfaring med vejledning og sparring i forbindelse med etablering og udvikling af makerspaces, som er et oplagt rum til undervisningen i faget teknologiforståelse. Dette kreative læringsmiljø understøtter bl.a. kompetenceområdet digitalt design og designprocesser ved at tilskynde eleverne til at omsætte deres teknologiforståelse til konkrete projekter og innovative løsninger. Makerspaces fremmer en kultur for eksperimentering, hvor eleverne f.eks. lærer gennem designprocessens faser og fejl.

Vi kan hjælpe med indretning, valg af teknologier og udstyr samt kompetenceudvikling i forbindelse med Makerspace. 

Læs mere om makerspaces her

læremidler