Gå til hovedindhold

Lån et smedeværksted, robotter og et geometrisæt til din undervisning

Se et udvalg af de spændende læremidler, som du kan låne på mitCFU.dk og bruge i din undervisning.

I denne artikel kan du se tre eksempler på læremidler, som du kan låne til din undervisning. 

Gå på mitCFU.dk og lån materialerne og meget andet.

Smedeværksted

Af Bo Ditlev Pedersen, bdp@pha.dk, pædagogisk konsulent for håndværk og design, innovation og entreprenørskab samt didaktik og pædagogik

Smedning taler til udskolingselevernes fascination af ildens kraft og jernets styrke!

I valgfaget håndværk og design indgår undervisning i arbejde med metal og smedning som en naturlig del af undervisningen, og smedning vil derfor være et spændende valg i din undervisning, selvom du som underviser ikke synes, at du har dine stærkeste undervisningserfaringer i dette felt.

Hos CFU Absalon klæder vi dig på til, at du kan stå for smedning i valgfaget håndværk og design, da vi har sammensat en smedepakke, som du som underviser kan bestille på mitCFU.dk, og som kommer lige hen til din skoles hoveddør med CFU Absalons transportbiler – nemmere kan det vist ikke blive, vel? Du skal blot selv anskaffe lidt kul og lidt jern at smede på!

Med dette smedeværksted vil du som HD-lærer kunne give eleverne en håndværksmæssig oplevelse, som de ofte ikke har mulighed for i den daglige undervisning. I smedeværkstedet vil eleverne få indblik i håndværksmæssige teknikker i form af, hvordan de opstarter en feltesse, hvor der er ild, røg og varme, og at der skal arbejdes hurtigt, når jernet er varmet op til den rette temperatur. De håndværksmæssige processer – dvs. opvarmningen af jernet samt formgivningen (slag på jernet) – skal ske flere gange, inden det ønskede produkt fremstår som færdigt.

Ved begynderundervisningen i smedeværkstedet handler det om at introducere eleverne til at beherske enkle og simple opvarmnings- og slagteknikker, og i denne forbindelse kan HD-læreren vise eleverne den medfølgende film om, hvordan begyndersmedning kan gribes an. HD-læreren kan efterfølgende selv instruere eleverne i viste teknikker. Det anbefales til at starte med, at eleverne arbejder med simple produkter som fx fremstilling af knivsblad. I valgfaget håndværk og design kan eleverne arbejde med mere udfordrende smedning af brugsting som fx kroge eller mindre smykketing.

Samtidig er dette smedeværksted et indblik i og videreformidling af et gammelt, men stadig aktuelt håndværk, som giver eleverne indblik i, at denne type håndværk bygger på mange generationers viden og erfaring med smedning, og som stadig er et vigtigt element i vor tids håndværk inden for industrien og kunsthåndværket.

Robotter som læremiddel

Af Eva Petropouleas, evch@pha.dk, pædagogisk konsulent for teknologiforståelse

Vidste du, at CFU Absalon har mange forskellige robotter i vores Udlånssamling, som du kan låne hjem til din undervisning?

Forløb med robotter er velegnede til at styrke elevernes innovative og entreprenante kompetencer, og de oparbejder naturligt en forståelse for teknologi samt erfaringer med at omsætte abstrakte idéer til konkrete outputs. Elevernes kodning kan afprøves umiddelbart på robotten og justeres efter behov, og dermed skabes en læreproces, som lægger op til en eksperimenterende tilgang, og som gennem eksperimenterne naturligt skaber en dybere forståelse for den bagvedliggende programmering.

Ofte er der tale om et læringsrum, hvor en del af læringen foregår horisontalt eleverne imellem. Fordi robotterne er fysisk tilstede i rummet, bliver den enkelte elev opmærksom på andres resultater og nysgerrig på, hvordan de er nået.

KUBO

KUBO er en danskproduceret robot, som kodes ved at lægge forskellige brikker i en algoritme, som robotten kører henover for at lære den. Robotten  kræver altså hverken computer eller tablets. De mange forskellige brikker gør det muligt at arbejde med både helt basale og avancerede  programmeringskonstruktioner, og robotten kan derfor anvendes på alle klassetrin i grundskolen.

Ozobot

Ozobotter er små robotter, som enten styres ved hjælp af tegnede farvekombinationer, som de kører henover, eller via simpel blokprogrammering i app’en OzoBlockly. Ozobotter lægger op til, at eleverne selv laver baner eller små spilkoncepter til hinanden. Ozobotter er særligt velegnede fra 2.-6. klasse.

LEGO Spike Prime

LEGO Spike Prime er programmerbare LEGO-robotter til undervisning i STEAM-fagene for elever på 4.-9. klassetrin. Sættet indeholder LEGO-byggedele, letbetjent hardware og et intuitivt ikonbaseret programmeringssprog med træk-og-slipfunktion, som bygger på Scratch. LEGO Spike Prime kan både benyttes sammen med LEGOs software eller med Scratch. 

Vi tilbyder gerne kurser og workshops til lærere og pædagoger om robotteknologiernes anvendelsesmuligheder i folkeskolen, både for små og større børn. Du kan også bruge vores ressourceside robotnørderiet.dk til at komme godt i gang med robotterne.

Dynamic Geometry Matematik

Af Margit Holm, marh@pha.dk, pædagogisk konsulent for matematik

Det nyeste sæt til udlån. Det er en konkret repræsentation, du kan anvende sættet på forskellige måder og på forskellige klassetrin.

Sættet består af plaststænger, eleverne kan samle og skille ad. Der er seks farver i hver sin længde, fra 6 til 14 cm. Eleverne kan sammensætte mønstre.  Bygge former og figurer til hinanden. Undersøge, hvordan former kommer til at se ud, når de bygges af stænger i samme farve/længde, og når de bygges af stænger i forskellige farver/længder. Stængerne kan sammensættes til figurer, der efterfølgende skal spejles, flyttes eller drejes med kongruente figurer.

Måling af vinkler mellem sammensatte stænger og observeringer af forholdet mellem omkreds og areal er endnu en måde, hvor de forskellige stænger kan underbygge faglige begreber. Dertil mulige åbne og undersøgende opgaver. Fx: Forestil dig, at du har 10 lange og 10 korte stænger til at bygge en uro/mobile. Hvordan kan en mulig mobile se ud? 

På linket finder du både Dynamic Geometry og andre gode konkrete materialer:

Vil du have mere faglig inspiration?

Denne artikel er også udgivet i vores kursusmagasin Praksis. 

I magasinet Praksis finder du spændende faglige artikler, interviews, tips til læremidler til din undervisning samt vores aktuelle kurser og konferencer. 

Læs med her.