Engagement og fællesskab
Eleven kan bidrage til fællesskabet og drage omsorg for sig selv og andre
Engagement og fællesskab omfatter fem færdigheds- og vidensområder:
Deltagelse fokuserer på, at eleverne inddrages i aftaler om, hvilke regler og normer, der skal gælde for klassen i undervisning og leg.
Engagement fokuserer på, at eleverne får mulighed for at foretage og fastholde valg i aktiviteter og med en forståelse af vigtigheden af at kunne fastholde et valg.
Samvær og samarbejde fokuserer på, at eleverne både i undervisning og leg oplever at blive sat i nye og forskellige samværs- og samarbejdssituationer.
Følelser fokuserer på, at eleverne lærer at mærke sig selv og andre, således at det bliver muligt at tilpasse sin adfærd med omtanke for både sig selv og andre.
Selvopfattelse fokuserer på, at eleverne bliver anerkendt for sine styrker og svagheder, så eleven i samarbejde med lærere og forældre kan opstille relevante mål for sig selv.
Kompetenceområdet fokuserer på elevens alsidige udvikling i forhold til at trives, udvikles og blive aktivt deltagende i skolens fællesskaber, både med fokus på eleven selv, men også med fokus på samvær, samarbejde og sociale færdigheder.
Engagement og fællesskab skal ikke ses som et isoleret kompetenceområde, men som et kompetenceområde, der er forudsætningen for succes i andre kompetenceområder. Kompetenceområdet er af stor betydning i forhold til at få skabt en god skolestart for den enkelte elev og for klassen som helhed, således at skolen bliver et godt være- og lærested, hvor eleverne kan bidrage til fællesskabet og drage omsorg for sig selv og andre.
Målene skal ikke kun tænkes ind i en konkret undervisning. Målene skal medtænkes i hele skolestrukturen, således at legen, mødet med eleverne, lærerens rolle og undervisningens tilrettelæggelse understøtter arbejdet med målene.
Læremidler, som du kan låne til arbejdet
-
Youth Quick Play - Trivselspakken indeholder en række teambuilding-øvelser, der kan bruges som værktøj til arbejdet med en helhedsorienteret bearbejdning af mobning.
-
En håndsrækning til den børnehaveklasseleder, som ønsker variation og bevægelse i sin undervisning. Med øvelser og kopiark til træning af de store kompetenceområder: engagement og fællesskab, sprog, sproglig bevidsthed, fortælling, leg med skrivning og læsning, naturfaglige fænomener og matematisk opmærksomhed.
-
Vejledning til de lærere og pædagoger, der skal inkludere et barn med diagnosen ADHD i skolens og klassens fællesskab.
-
Metoder og ideer til arbejdet med social inklusion af børn med ADHD med udgangspunkt i henholdsvis de pædagogiske fællesskaber, klassefællesskaber og forældrefællesskaber.
-
Øvelser målrettet til udvikling af bl.a. børns og unges nærvær, empati og selvfølelse. Bidrager ydermere til bedre relationskompetence hos de professionelle voksne i skolen.
-
Introduktion til undervisningsmetoden: Ugeskemaet. En ny måde at organisere undervisningen i folkeskolen på, således at eleverne får mest muligt ud af undervisningen. Samtidigt imødekommes kravet om undervisningsdifferentiering og inklusion.
-
Præsentation af metoden "trivselsarbejde", der tager sit afsæt i fællesskabets betydning for det enkelte barn og den samlede gruppe, som kan bruges, når en skoleklasse er urolig og timen går med konflikthåndtering frem for undervisning.
-
-
Lege til børn med autismespektrum- eller sanseintegrationsforstyrrelser. Legene er inddelt i tre kategorier: sociale grovmotoriske lege, sociale finmotoriske lege og vandlege. Hver kategori indeholder 25-30 forskellige lege samt forslag til variation af legene. Indledning med teoretisk introduktion til sanseintegrationsproblemer.
-
Tyve fortællinger fra børns hverdag med tilhørende instruktion til oplæseren i at "illustrere" historien gennem rygmassage.