Digitale værktøjer - greatest hits
Kender du disse fem digitale værktøjer? Alle fem er oplagte at bruge i din undervisning - CFU-konsulenten giver tips og idéer til, hvordan du kan gøre.
Af Helle Damgaard Melin, pædagogisk konsulent, hedm@pha.dk
I artiklen præsenteres fem digitale værktøjer. Tre af værktøjerne har vi tidligere præsenteret, men de er så fantastiske, at de sagtens kan tåle at blive gentaget. Så præsenteres to nye værktøjer, som vi glæder os til at fortælle jer om.
Tinkercad gør 3D-design nemt
Tinkercad er et nemt online værktøj til at designe og modellere 3D-objekter. Det fungerer ved, at man trækker klodser ind på workspacet og sætter dem sammen. Det er lige så nemt som at bygge med LEGO - bare på skærmen. Det kan bruges både, hvis dine elever skal arbejde med design til 3D-print og lasercut, og du kan også nemt eksportere dine design til CoSpaces og bruge 3D-modeller i en VR /AR-verden. Tinkercad er gratis at bruge og kan findes her:
Programmering med Scratch
Scratch er et online værktøj, som ved hjælp af blokprogrammering introducerer eleverne til programmering og dets mange muligheder. Værktøjet kan bruges til mange ting; at lave computerspil, interaktive historier, interaktive billeder og meget meget mere. Det kan bruges i alle fag, såsom matematik, sprog og naturfag og er derfor et værdifuldt værktøj i skolen. Der findes en lang række hjælpevejledninger og tutorials i værktøjet, som gør det nemt at komme i gang. Scratch er gratis for både elever og lærere og kan findes her:
Film-X Animation – arbejde med levende billeder i undervisningen
Stop motion kan være en nem måde at komme i gang med at arbejde med levende billeder i undervisningen. Værktøjet Film-X Animation er en app til stop motion, som er gratis. Værktøjet er især rettet mod de yngste elever. Eleverne kan tage billeder af små figurer eller genstande og så arrangere dem i en rækkefølge, så det ser ud, som om de bevæger sig. Film-X Animation er et godt værktøj til at få eleverne til at tænke kreativt og udtrykke sig gennem billeder og film. Der findes inspiration til arbejdet med værktøjet på Det Danske Filminstituts hjemmeside:
Prezi – plakater, brochurer og meget mere. NYT!
Mange kender nok Prezi som et præsentationsværktøj, men faktisk er Prezi i dag meget mere end det. Nu er der tre forskellige indgange til Prezi:
- Prezi Video: Et videoværktøj, der sætter dit indhold, fx en præsentation, lige ved siden af dig på skærmen og skaber en udsendelseslignende oplevelse.
- Prezi Present: Et præsentationsværktøj. Har du tidligere arbejdet med Prezi, så er det sandsynligvis den del, du har brugt.
- Prezi Design: Med værktøjet kan eleverne nemt lave plakater, infografikker og layout til opgaver i skolen.
Det smarte ved Prezi er, at der i værktøjet er adgang til billeder, skabeloner og infografik, hvor der er styr på ophavsret.
Værktøjet ligger gratis tilgængeligt på SkoleTube.
Skærmbillede fra Prezi
Piskel – pixelkunst i undervisningen. NYT!
Piskel er et online værktøj, som eleverne kan bruge i skolen til at lave pixelkunst og animeringer, og så er det enkelt at bruge. Det kan enten bruges direkte fra Piskels hjemmeside eller via SkoleTube. Sidstnævnte giver eleverne mulighed for at lægge deres projekter direkte ud på SkoleTube i kanaler eller at importere det ind i andre af SkoleTubes værktøjer og arbejde videre.
Det giver eleverne mulighed for at udtrykke deres kreativitet og lærer dem om billedredigering og animation. Uanset hvad det bruges til, er Piskel et sjovt og lærerigt værktøj, som nemt fanger dine elevers interesse. Du finder Piskel her:
Skærmbillede fra Piskel
Vil du have mere faglig inspiration?
Denne artikel er også udgivet i vores kursusmagasin Praksis.
I magasinet Praksis finder du spændende faglige artikler, interviews, tips til læremidler til din undervisning samt vores aktuelle kurser og konferencer.