Om billedkunst som valgfag og prøven
Bliv klogere på prøven i billedkunst som valgfag og læs bl.a. om, hvordan du kan klæde eleverne bedst muligt på i den daglige undervisning.

Valgfaget i billedkunst er 2-årigt. Eleverne påbegynder faget i starten af 7. klasse, og faget afsluttes ved udgangen af 8. klasse, hvor eleverne går til prøve i faget. Prøven i billedkunst som valgfag er en praktisk/mundtlig prøve, som består af tre dele: A, B og C. Se modellen herunder.

For at klæde eleverne bedst muligt på bør prøven tænkes ind i den daglige undervisning ved fx:
- At vænne eleverne til at fastholde deres proces og produkter i en logbog, der både kan være analog og digital.
- At træne eleverne i at forholde sig reflekterende til deres billedarbejder. Dette kan foregå ved fælles samtaler/fremlæggelser på holdet og gennem notater i logbogen.
- At eleverne inden selve prøven får mulighed for at afprøve prøveformen, så de får en fornemmelse af, hvad det handler om.
- I undervisningen at arbejde på, at eleverne udvikler et bredt fagsprog omkring billeder. Det kan opleves som vanskeligt at nå i den daglige undervisning. En mulighed kunne være at lægge noget af det som lektier/forberedelse til undervisningen. Eleverne kan læse kortere tekster eller evt. se en tv-udsendelse, fx på mitCFU.dk. På den måde frigøres undervisningen til mere praktisk arbejde.
Kontakt Helle Damgaard Melin på hedm@pha.dk eller tlf. 7248 1948 for mere info.
Find masser af tv-udsendelser med fokus på billedkunst på mitCFU.dk. Der er desuden udarbejdet en huskeliste med tv-udsendelser, der er pædagogisk beriget særligt til billedkunst som valgfag: Se huskelisten her.
Vil du have mere faglig inspiration?
Denne artikel er også udgivet i vores kursusmagasin Praksis.
I magasinet Praksis finder du spændende faglige artikler, interviews, tips til læremidler til din undervisning samt vores aktuelle kurser og konferencer.
Find Praksis på din skole eller læs med her.

Denne artikel er udgivet i Praksis 6, 2021.