Gå til hovedindhold

Om billedkunst som valgfag og prøven

Bliv klogere på prøven i billedkunst som valgfag og læs bl.a. om, hvordan du kan klæde eleverne bedst muligt på i den daglige undervisning.

Pensler og maling

Valgfaget i billedkunst er 2-årigt. Eleverne påbegynder faget i starten af 7. klasse, og faget afsluttes ved udgangen af 8. klasse, hvor eleverne går til prøve i faget. Prøven i billedkunst som valgfag er en praktisk/mundtlig prøve, som består af tre dele: A, B og C. Se modellen herunder. 

Planche over prøven i billedkunst som valgfag

For at klæde eleverne bedst muligt på bør prøven tænkes ind i den daglige undervisning ved fx:

  • At vænne eleverne til at fastholde deres proces og produkter i en logbog, der både kan være analog og digital.
  • At træne eleverne i at forholde sig reflekterende til deres billedarbejder. Dette kan foregå ved fælles samtaler/fremlæggelser på holdet og gennem notater i logbogen.
  • At eleverne inden selve prøven får mulighed for at afprøve prøveformen, så de får en fornemmelse af, hvad det handler om.
  • I undervisningen at arbejde på, at eleverne udvikler et bredt fagsprog omkring billeder. Det kan opleves som vanskeligt at nå i den daglige undervisning. En mulighed kunne være at lægge noget af det som lektier/forberedelse til undervisningen. Eleverne kan læse kortere tekster eller evt. se en tv-udsendelse, fx på mitCFU.dk. På den måde frigøres undervisningen til mere praktisk arbejde.

Kontakt Helle Damgaard Melin på hedm@pha.dk eller tlf. 7248 1948 for mere info.

Find masser af tv-udsendelser med fokus på billedkunst på mitCFU.dk. Der er desuden udarbejdet en huskeliste med tv-udsendelser, der er pædagogisk beriget særligt til billedkunst som valgfag: Se huskelisten her.

Vil du have mere faglig inspiration?

Denne artikel er også udgivet i vores kursusmagasin Praksis. 

I magasinet Praksis finder du spændende faglige artikler, interviews, tips til læremidler til din undervisning samt vores aktuelle kurser og konferencer. 

Læs med her.

Praksis 6 forside

Denne artikel er udgivet i Praksis 6, 2021.