Gå til hovedindhold

Makerfestival 2023

Hvad får man, når man samler 200 engagerede elever, deres lærere, en stor gruppe lærerstuderende og en masse besøgende i en sportshal i Hvalsø?…man får en makerfed dag!

Af Kristian Neubert Hjuler, pædagogisk konsulent, CFU Absalon

I 2020 startede Lejre Kommunes makerspaceprojekt med støtte fra Villum Fonden. Projektet har omfattet etableringen af makerspaces på skolerne samt kompetenceudvikling af lærere og pædagoger. En kompetenceudvikling, som vi fra CFU Absalon har varetaget, og som nåede sin afslutning i efteråret 2022.

Derfor var Lejre også den oplagte samarbejdspartner og den perfekte placering for vores første Makerfestival. En festival, som kunne skabe rammerne for, at både Lejres og resten af regionens skoler kunne præsentere deres fantastisk spændende projekter inden for makerspace, projektbaseret læring, playful learning og  teknologiforståelse.

Torsdag d. 8 juni 2023 slog festivalen således dørene op og bød velkommen til 23 skolestande og besøgende gæster fra nær og fjern.

Ud over at skulle formidle skolernes projekter blev deltagerne mødt af en mangfoldig vifte af aktiviteter, der omkransede festivalens narrativ omkring det mystiske rumvæsen “Lotus Nova”. Gennem kreativ konstruktion og programmering skulle standene løse udfordringer og hjælpe Lotus Nova hjem til sin egen galakse. Det var en dag, hvor alder og professionelle titler blev efterladt ved indgangen, og hvor alle var ligestillede i deres arbejde med at løse udfordringerne.

Sideløbende med disse aktiviteter deltog både voksne og børn i workshops, som blev afholdt af en gruppe lærerstuderende fra specialiseringsmodulet i teknologiforståelse i samarbejde med CFU-fagpersoner. Der var workshops, hvor deltagerne kunne bygge, programmere, arbejde med maskinlæring og udforske VR. For de studerende var dette en enestående mulighed for at omsætte deres teoretiske viden til praktisk undervisning og afprøve deres færdigheder i praksis.

Dagen var fyldt med positiv hektisk energi, og alle blev udfordrede… og som en lærer efterfølgende skrev:

Det har virkelig været fedt at se alle de engagerede elever. Mine elever takkede mig bagefter for at have taget dem med til sådan en sjov dag.
- Annika, lærer, Hvalsø Skole

Selvom årets festligheder er slut, ser vi allerede frem mod Makerfestivalen 2024 med stor forventning. Vi lover at dele planerne, så snart de er på plads, og det tegner til at blive en begivenhed, der bringer endnu mere kreativitet, teknologisk nysgerrighed og rum til at dele inspirerende projekter hjemme fra klasseværelset.

Lad os derfor fortsætte med at hylde den eksperimenterende og kreative tilgang til læring og fortsat ”dimse”, bygge, kode og skabe sammen, når vi ses til endnu en makerfed dag!

Kontakt:

Kristian Neubert Hjuler (krnh)

Pædagogisk konsulent
Center for Skole og Læring
Vordingborg

Vil du have mere faglig inspiration?

Denne artikel er også udgivet i vores kursusmagasin Praksis. 

I magasinet Praksis finder du spændende faglige artikler, interviews, tips til læremidler til din undervisning samt vores aktuelle kurser og konferencer. 

Læs med her.