Læringscenterets dag 2025 - skolens stærke fællesskaber
At arbejde med fællesskaber – de store og de små - kræver målrettet og systematisk arbejde og retning. På Læringscenterets dag undersøger vi sammen, hvad I som skoler og kommuner konkret kan gøre for at styrke stærke inkluderende fællesskaber for flere børn og unge.
Der er ikke én løsning - men flere veje til stærke fællesskaber i skolen. De fælles oplæg vil præsentere forskellige perspektiver og veje ind i de almene fællesskaber, så de kan mere for flere børn og unge. Oplæg, der har til hensigt at give bredere indsigt, vigtige forstyrrelser og nye perspektiver til det videre arbejde med at styrke fællesskabskulturen på egen skole.
I workshoppene arbejder I med konkrete redskaber til og eksempler på at styrke fællesskaber i skolen i og omkring fagene. Der vil desuden, traditionen tro, være en workshop særligt målrettet skolernes ledelse og øvrige deltagere med ledelsesmæssig beslutningskompetence.
I pauserne har I god tid til at besøge den inspirerende udstilling, netværke m.m. Vi sørger for god forplejning og behagelige rammer gennem hele dagen.
Glæd jer til en konference, hvor I som deltagere bliver inviteret med ind i et fællesskab om dagens tema. Det viser sig både i rammerne omkring konferencen og i den måde, hvorpå I som deltagere bliver inddraget i løbet af dagen.
Tilmelding
Tilmeldingen åbner snart!
Tid: Onsdag d. 27. august 2025 kl. 8.30-16.00
Sted: Professionshøjskolen Absalon, Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
Pris: Information er på vej.
Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 72481930 (R25-141).
Program
08.30-09.00 Ankomst og registrering. Vi byder på morgenkaffe og brød, og udstillingen er åben
09.00-09.35 Velkomst – præsentation af dagen og rammerne, samtalerne og møderne v. Rikke Egeberg, CFU Absalon
09.35-10.35 Fagfornyelse i forpligtende fællesskaber v. Helle Bjerg, skoleleder på Skolen på Grundtvigsvej
10.35-11.00 Pause, udstilling, find vej til din workshop
11.00-12.30 Workshops
12.30-13.30 Frokost og udstilling – kaffe/the/vand i konference- og udstillingsområdet
13.30-14.30 Altings forbundethed - om litteraturen som et fællesskab på tværs af tid og sted v. Rebecca Bach-Lauritsen, forfatter
14.30-14.50 Eftermiddagskage, netværk, frisk luft og udstilling
14.50-15.50 Fællesskab i feedet – sociale medier i børns og unges hverdagsliv v. Stine Liv Johansen, forsker i børns mediekultur
15.50-16.00 Nye netværk, farvel og vi ses v. Rikke Egeberg, CFU Absalon.
Oplæg
Fagfornyelse i forpligtende fællesskaber
v. Helle Bjerg, skoleleder på Skolen på Grundtvigsvej
Fagfornyelsen bygger på en ambition om at skabe en skole, der kan mere for flere, så alle elever får mulighed for at opleve mestring og mening i skolens faglige og sociale fællesskaber. Samtidig rummer fagfornyelsen et ønske om at fremme den didaktiske samtale på den enkelte skole. I oplægget stiller vi skarpt på, hvad det skaber af opgaver og muligheder for den enkelte skoles PLC, vejledere og ledelse. Det handler om, hvordan vi inviterer og inspirerer til lokale samtaler om, hvad vi vil med skolen og eleverne, og hvordan vi udvikler fagene og undervisningen i stærke fællesskaber.
Altings forbundethed - om litteraturen som et fællesskab på tværs af tid og sted
v. Rebecca Bach-Lauritsen, forfatter
Med udgangspunkt i egne værker reflekterer børnebogsforfatter Rebecca Bach-Lauritsen over, hvilken rolle litteraturen kan spille i et liv.
”Når jeg skriver romaner til børn, er billedsprog det naturlige for mig. På en måde er billedsprog en påstand. Påstanden er, at alt er forbundet. At det, der gør sig gældende her, også gør sig gældende der. Heri ligger en opmærksomhed på altings forbundethed. Med altings forbundethed mener jeg; du er aldrig alene. Det, der sker for dig, sker også for andre. Der er altid et væv under kaos, som passer på dig.”
Fællesskab i feedet – sociale medier i børns og unges hverdagsliv
v. Stine Liv Johansen, forsker i børns mediekultur
Hvordan skaber og former børn og unge fællesskaber gennem sociale medier? Og hvad betyder det for deres trivsel, identitet og deltagelse i samfundet?
I dette oplæg sætter Stine Liv Johansen fokus på sociale mediers betydning for børn og unges hverdagsliv - med særligt blik for de fællesskaber, de indgår i og danner digitalt. Med afsæt i bogen "Social Media Across Everyday Contexts - Digital Childhood and Youth in the Nordics" belyser hun, hvordan platforme som TikTok, Snapchat og YouTube ikke blot er underholdning, men også rammesættende for leg, læring, venskaber og identitetsskabelse.
Oplægget tager udgangspunkt i den nordiske kontekst, hvor børn og unge er blandt de mest digitalt aktive i verden, og hvor sociale medier er en integreret del af deres måde at være sammen på. Det bliver tydeligt, at fællesskaber i dag spænder fra det nære til det globale - og at de ofte udspiller sig i krydsfeltet mellem leg, læring, kommercialisering og medborgerskab.
Hvordan understøtter vi positive fællesskaber og modvirker digital eksklusion? Og hvordan ruster vi både børn, voksne og samfund til at navigere i en kompleks digital virkelighed? Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive rejst i oplægget.
Workshops
Du skal vælge én workshop. Der fyldes op efter først-til-mølle-princippet. Fremkommer den ønskede workshop ikke på det enkelte tidspunkt, er det, fordi der ikke er flere pladser. Workshops med for få tilmeldte aflyses. Medbring egen pc eller tablet.
1. Tegneserier, der tæller – en workshop om læselyst og læsefællesskaber
v. Mette Bech, projektleder for CFU i Alle ord tæller
Vil I på jeres skole eller PLC være med til at sætte spot på tegneserier? Så er denne workshop noget for jer!
I uge 36 lancerer DR, centralbibliotekerne og CFU en landsdækkende kampagne, der skal ændre børns og voksnes syn på tegneserier. Kampagnen er en del af Alle ord tæller – et projekt, der arbejder for at styrke læselysten og læsekulturen i skolen.
På workshoppen dykker vi ned i tegneseriens potentiale: Hvordan kan den engagere eleverne, skabe læsefællesskaber og åbne for nye læseoplevelser. Glæd dig til at få et inspirationskatalog, der giver idéer og konkret inspiration til, hvordan jeres skole og PLC kan støtte op om tegneseriekampagnen, og hvordan du kan bringe tegneserier i spil sammen med kollegaer og ikke mindst elever.
2. Kartoffelskræl som klassefællesskab? Biomaterialer i undervisningen
v. Eva Petropouleas og Kristian Neubert Hjuler, CFU Absalon
Hvordan arbejder man med cirkulær økonomi i børnehøjde? Opdag nye muligheder i det, vi ofte bare smider i skraldespanden – som kaffegrums, æggeskaller og appelsinskræl! På denne workshop får du chancen for at eksperimentere, designe dit eget bioplastik og lære, hvordan du og dine elever kan skabe og arbejde med egne biomaterialer i undervisningen.
Biomaterialer er ikke kun en vej til bæredygtig undervisning – de styrker også fællesskabet. Når eleverne selv fremstiller materialer, udvikler de deres kreative skabende kompetencer og oplever konkrete, virkelighedsnære måder at arbejde med klima og genanvendelighed på. De får nye perspektiver på råvarerne i vores verden og ser, hvordan disse kan få nyt liv i nye sammenhænge.
Aktiviteterne på workshoppen er lette at gå i gang med og kræver kun simpelt udstyr. Derfor kan I nemt tage erfaringerne med hjem til eleverne og koble dem til mange faglige kontekster – både inden for naturfag og de praktisk-musiske fag. Biomaterialer er desuden ideelle til åben skole-projekter. Her kan eleverne for eksempel undersøge, hvilke restprodukter der findes i deres nærmiljø, og hvordan disse kan udnyttes.
3. Samtalenavigatør – med pen og papir - grafisk facilitering som redskab i din vejledning
v. Helle D. Melin og Maria Ulrik Pedersen, CFU Absalon
Hvordan gør vi samtaler mere fokuserede, engagerende og meningsfulde – både for os selv og for dem, vi vejleder? I denne workshop dykker vi ned i grafisk facilitering som et praktisk og kreativt redskab til at støtte samtaler i skolen.
Du bliver introduceret til enkle visuelle strategier, som du kan bruge til at strukturere vejledningssamtaler, skabe fælles overblik og styrke samarbejdet. Derudover sætter vi også fokus på din rolle som vejleder og samtalepartner i vejledning af kollegaer.
Workshoppen kræver hverken tegnetalent eller erfaring – kun nysgerrighed og lysten til at gøre samtaler mere visuelle. Gennem øvelser, eksempler og fælles refleksion bliver du klædt på til at bruge pen og papir som aktivt værktøj i din rolle som samtalenavigatør.
4. Spil jer til stærkere samarbejde – en workshop om brætspil og faglige fællesskaber
v. Jonatan Kolding Karnøe, lektor og ph.d.-studerende ved AAU
Hvordan kan vi gøre gruppearbejde mere meningsfuldt – og endda sjovt?
Kom med til en engagerende og praksisnær workshop, hvor vi undersøger, hvordan brætspil kan blive en genvej til stærkere faglige fællesskaber i undervisningen. Vi dykker ned i, hvordan spil kan skabe refleksion, dialog og bedre samarbejdskompetencer blandt elever.
Gruppearbejde fylder en stor del af skoledagen. Nogle elever trives og vokser i det, mens andre bliver usikre og tilbageholdende. Her kan brætspil være et overraskende effektivt værktøj. Gennem leg og fælles spiloplevelser kan eleverne øve sig i at samarbejde, kommunikere og reflektere over deres egen rolle i grupper.
Workshoppen bygger på Jonatans forskning i gruppearbejde og pædagogisk brug af spil i skolen og giver dig redskaber til, hvordan almindelige brætspil – i kombination med bevidst vejledning – kan give eleverne konkrete erfaringer med godt samarbejde, som kan overføres til den faglige hverdag.
5. Læselyst på flere sprog – fællesskaber, identitet og elevstemmer i fokus
v. Pernille Ripp, folkeskolelærer, forfatter m.m. og Kirstine Jordan, CFU Absalon
Vil vi inspirere til frilæsning og læselyst, skal vi tage elevernes fritid alvorligt. Den er ofte præget af et medieforbrug på engelsk, og det kan vi bygge på. Samtidig er mange elever visuelt orienterede og ikke begrænset af bogen i den fysiske verden.
Vi kigger på læseridentitet, læsefællesskaber, og hvordan vi giver plads og lader elevernes selvvalgte læsning sætte spor. Bl.a. når elever vælger frit mellem dansk- og engelsksprogede titler, digitale medier, sætter egne læsemål og reflekterer over deres læseoplevelser, og hvordan de dyrker deres læseidentitet igennem disse valg. Kom og få inspiration til at understøtte læsning fra helt enkle initiativer som bogsamtaler og læseklubber til større indsatser for læsefællesskaber både i klasserne og på PLC.
6. Mig og de andre – fællesskab og forståelse med SkoleGPT
v. Daniel Ingebrigtsen, Knud Kofod-Hansen og Tom Stub Christiansen, CFU Absalon
På denne workshop bruger vi SkoleGPT som eksemplarisk redskab og præsenterer et forløb, hvor eleverne møder forskellige personaer – altså karakterer med forskellige synspunkter og baggrunde. Gennem samarbejde og dialog med disse personaer får eleverne mulighed for at se verden fra andre vinkler og arbejde med centrale temaer som trivsel, empati, etik og inklusion.
Du skal selv afprøve SkoleGPT, udvikle egne personaer og designe forløb, der styrker elevers refleksion og dialog om forskellighed og fællesskab i undervisningen. Desuden vil vi sammen drøfte dilemmaer og perspektiver, der knytter sig til brug af AI og store sprogmodeller i undervisningen.
7. Ledelsesworkshop: Pædagogisk ledelse som ledelse af det fælles
v. Helle Bjerg, skoleleder på Skolen på Grundtvigsvej
Pædagogisk ledelse handler om at lede på det, vi vil og har behov for at være fælles om i skolen. En tid med fagfornyelse og frisættelse skaber muligheder og krav til skoleledelse, der både sætter pædagogisk retning og inviterer til medvirken, medbestemmelse og medskaben. Det handler også om at kigge på, hvordan vi organiserer de pædagogiske opgaver, så det både bliver muligt og nødvendigt at samarbejde.
Ledelse af det fælles handler om at balancere mellem retning, rammesætning og inddragelse i det, vi vil og skal være fælles om. Det handler om at kunne respondere på organisationens eller den enkeltes behov på passende måder, så vi bevæger os sammen, men ikke nødvendigvis ens.
8. Mødetid til fordybelse, udstilling m.v.
Tid til fordybelse, hvis du ønsker fordybelsestid i løbet af dagen eller mere tid til udstillingen.
Oplægsholdere
Helle Bjerg er skoleleder på Skolen på Grundtvigsvej, Frederiksberg. Helle har siddet i en række råd og udvalg for UVM. Helt aktuelt er hun med i rådgivningsgruppen for Fagfornyelsen. Hun har en ph.d. i uddannelsesforskning fra DPU/Aarhus Universitet og har tidligere være docent i skoleledelse og skoleudvikling ved UCC/Københavns Professionshøjskole.
Rebecca Bach-Lauritsen er prisvindende forfatter og lydfortæller. Hun debuterede i 2011 med ”Veronika lyder som harmonika” og har skrevet 14 bøger til børn og unge. Hun har desuden lavet radio og tv for børn og været uddannelsesleder på Manuskriptskolen for Børnefiktion. Blev i 2025 udpeget af Kulturministeren til at sidde i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris.
Stine Liv Johansen er lektor ved Center for Børns Litteratur og Medier på Aarhus Universitet. Hun forsker i børns mediekultur med særligt fokus på digitale medier, leg og hverdagsliv. Stine har i en årrække beskæftiget sig med, hvordan børn og unge bruger sociale medier til at skabe fællesskaber, udtrykke sig og navigere i en digital verden. I sin aktuelle forskning er hun særligt optaget af relationen mellem medier og børn og unge med handicap.