Gå til hovedindhold

Aktiv læring i fysik/kemi: Kemiske processer i hverdagslivet, naturen og industrien

Bliv klædt på til at undervise i kemiske processer med fokus på fx bæredygtighed. Du får konkrete redskaber til at integrere naturfagligt sprog, eksperimenter og globale problemstillinger, der engagerer eleverne i kritisk tænkning og undersøgende læring.

På dette kursus får du inspiration og konkrete redskaber til at undervise i kemiske processer i hverdagslivet, naturen og industrien.

Vi skal arbejde med praktiske eksperimenter og analysere virkelighedsnære problemstillinger. Derved får du en dybere forståelse af forskellige typer kemiske reaktioner, fx forbrænding, oxidation, syrer og baser samt nedbrydning.

Du styrker desuden din evne til at integrere undersøgende arbejdsprocesser i din undervisning og perspektivere emnet til globale udfordringer, hvilket motiverer dine elever til kritisk tænkning og innovation, som er relevant for undervisningen i udskolingen.

På kurset fokuserer vi på undervisningens praksisfaglighed, og vi arbejder med analyse af læremidler, som hjælper dig til at planlægge undervisning, der både fremmer elevernes eksperimentelle færdigheder og teoretiske forståelse.

Praktiske informationer
Kurset tager udgangspunkt i undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning (UBNU) og veksler mellem hands-on-aktiviteter, eksperimenter og refleksion.

Deltagerne arbejder aktivt med at undersøge kemiske processer gennem eksperimenter og udvikle konkrete undervisningsforløb, der motiverer eleverne og styrker deres naturvidenskabelige kompetencer.

VENLIGST BEMÆRK: Kursuspris: kr. 3708 + forplejning kr. 320 + materialer kr. 100 + moms kr. 1032.

Er du ansat på overenskomst mellem KL og Lærernes Centralorganisation (Danmarks Lærerforening og Uddannelsesforbundet) kan du pr. 1. april 2025 søge midler til kompetenceudvikling i Den Kommunale Kompetencefond. Du kan modtage op til 30.000 kr. pr. 12 måneder til kursusgebyr, transportudgifter, materialeudgifter, opholdsudgifter og vikarudgifter. Kompetencefonden dækker 80% af det ansøgte beløb. Det resterende beløb skal dækkes af arbejdspladsen.

Hos CFU kan du søge tilskud til 1-2-dages kurser med titlen ’Aktiv læring’. Med udgangspunkt i CFU’s samling af læremidler får du masser af input til at berige og udvikle din praksis med fokus på at skabe en varieret undervisning i skolens fag. ’Aktiv læring’ betyder praksisnære kurser med hands-on aktiviteter. Det handler også om at fremme en undervisning, hvor elevernes deltagelse og engagement er i fokus.

Se her, hvordan du søger: https://vpt.dk/projekt/den-kommunale-kompetencefond 

Mål

Du får en dybere forståelse af kemiske processer og lærer at anvende denne viden i undervisningen.

Du udvikler didaktiske kompetencer til at integrere naturfagligt sprog, undersøgelser og perspektivering i undervisningen om kemiske processer og deres bæredygtige anvendelser.

Du opnår færdigheder til at skabe undersøgende læringsforløb, der knytter virkelighedsnære og engagerende problemstillinger til globale udfordringer og motiverer eleverne til kritisk tænkning og innovation.

Didaktiske redskaber
Deltagerne udvikler kompetencer til at integrere naturfagligt sprog, undersøgelser og perspektivering i undervisningen om katalysatorer og deres bæredygtige anvendelser.

Undersøgende og engagerende undervisning
Deltagerne opnår færdigheder til at skabe undersøgende læringsforløb, der knytter virkelighedsnære problemstillinger til globale udfordringer og motiverer elever til kritisk tænkning og innovation.

Målgruppe
Fysik/kemilærere og naturfagsundervisere i naturfag i udskolingen.

Underviser
Anette Vestergaard Nielsen, Anette Vestergaard Søberg

Kursusnummer
CFU-K26017 - kurset administreres af Københavns Professionshøjskole.