Gå til hovedindhold

Videnskabsår22

Find film til naturfagsundervisningen på mellemtrinnet og for de større elever på YouTube samt meget andet fra Videnskabsår22.

2022 er af FN udnævnt til International Year of Basic Science for Sustainable Development (IYBSSD22) som er blevet til på foranledning af 100 året for Niels Bohrs Nobelpris i Fysik i 1922. Den danske del af denne fejring af videnskab i 2022 bliver varetaget af Videnskabsår22.

Videnskabsår22 tager sit udgangspunkt i de visioner, Niels Bohr havde for fysikken, videnskab, globalt samarbejde og fredelig sameksistens, og fejrer både nysgerrighed og kreativ tankevirksomhed i Bohrs ånd.

Videnskabsår22 er et bidrag til opbyggelse af danskernes almendannelse. Ved at bringe videnskab i øjenhøjde med den danske befolkning, at skabe fokus på nye og eksisterende aktiviteter der åbner op for dialog og samtale på baggrund af forundring og nysgerrighed.

Videnskabsår22 logo

Hans Kongelig Højhed Kronprins Frederik er protektor for projektet.

Videnskabsår22 har etableret en webside, en YouTube kanal, Videns Port app, podcasts og SoMe platforme.

Læs mere på videnskabsår22.dk.

Nat På Museet - præsenterer Naturvidenskabens ABC

De 10 naturvidenskabelige erkendelser fra Naturvidenskabens ABC (https://naturvidenskabensabc.dk) formidles via 10 små film (ml. 10-12 minutter) der er optaget på forskellige

Dette er en af 10 små film (ml. 10-12 minutter) som formidler de 10 naturvidenskabelige erkendelser fra Undervisningsministeriets publikation: Naturvidenskabens ABC. Filmene er primært målrettet 11-12-årige børn på 5.-6. klassetrin. De centrale pointer fra den naturvidenskabelige erkendelse, tager udgangspunkt i væsentlige genstande fra lige netop dette museum/oplevelsescenter. Sekundært kan filmene bruges til de lidt ældre elever som repetition/ intro til en efterfølgende mere dybdegående undervisning om emnet/erkendelsen.

Filmene frigies løbende i starten af 2022 og der vil også være lærervejledninger tilknyttet. Formål med lærervejledningen er at hjælpe alle slags lærere til at undervise med denne film i naturfagene.

De to første film

  • Erkendelse 1:  "Natur, mennesker og samfund påvirker hinanden gensidigt”
  • Erkendelse 2: ”Jordens overflade og klima udgør et dynamisk system.”

er allerede at finde på https://www.youtube.com/c/Videnskabsår22

Videnskabsfilm fra Videnskabernes Selskab - til gymnasiet

Videnskabernes Selskab har i forbindelse med Videnskabsår22 produceret 8 film om videnskab som har en længde på ca. 7 min og som omhandler følgende emner:

  • Verdens størte magnet holder dig i live
  • Den vanvittige forelskelse
  • De uligevægtige teenagere
  • Kan man dø af sorg?
  • Smager kød bedre end grøntsager?
  • Fremtidens smartphone - du bliver selv skærmen Fra blyantspids til bøjelig - fremtidens vidunderstof Teleportation - fremtidens transportmiddel?

Filmene ligger på https://www.youtube.com/c/Videnskabsår22