Fokus på flersprogede elever 2025
Kom og få faglig inspiration til din undervisning af flersprogede børn i grundskolen.
Tilmelding
Tilmeld dig her senest d. 25. februar 2025 og herefter så længe, der er ledige pladser.
Sæt kryds i kalenderen og hold øje med siden her og vores nyhedsmail, som du kan tilmelde dig her.
Tid: D. 27. marts 2025 kl. 9.00-15.30
Sted: Professionshøjskolen Absalon, Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
Pris: 1.550 kr. inkl. moms
Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 72481930 (kursusnr. R25-110).
Program
8.30-9.00 Ankomst og morgenmad
9.00-9.10 Morgensang og velkomst
9.10-10.00 Det tænkende klasserum v/ Merete Hull Havgaard, lektor, Professionshøjskolen Absalon
På denne workshop præsenterer vi dig for, hvordan du kan arbejde med metoden "Det tænkende rum" i dansk og dansk som andetsprog eller med sprogudviklende undervisning i alle fag.
I Det tænkende rum arbejder eleverne undersøgende ved fysiske tavler i tilfældigt dannede tremandsgrupper. Det tænkende rum er oprindeligt udviklet til matematikfaget af den canadiske uddannelsesforsker Peter Liljedahl, men er nu bearbejdet til en dansk skolekontekst og til fagene dansk og dansk som andetsprog.
På workshoppen vil du få mulighed for at afprøve helt konkrete aktiviteter, som du efterfølgende kan bruge i din egen undervisning.
10.00-10.20 Nyt fra ministeriet v/ Sofia Esmann Busch, pædagogisk konsulent, STUK
10.20-10.40 Pause
10.40-11.30 Modtagelse af nyankomne elever v/ Zelal Bedriye Dogru, adjunkt, læreruddannelsen, Professionshøjskolen Absalon og DSA-konsulent i Høje-Taastrup Kommune
Høje-Taastrup Kommune oplever, som så mange andre kommuner i Danmark, stor befolkningstilvækst fra andre lande i disse år. Dette sætter udfordringer ift. kapacitet på skolerne, undervisning af flersprogede elever, forældresamarbejde m.m. Oplægget vil sætte fokus på modtagelse af nyankomne elever i den danske grundskole med særligt henblik på en modtagemodel, som anvendes i Høje-Taastrup Kommune.
11.30-12.00 Anmelderhjørnet – kort og godt v/ Lotte Svane, pædagogisk konsulent, CFU, VIA University College
I en travl hverdag kan det være svært at nå at holde sig opdateret på nye fagdidaktiske titler. Fra “anmelderhjørnet” vil CFU-konsulent Lotte Svane præsentere nogle af nyeste didaktiske og pædagogiske udgivelser om undervisning af flersprogede elever.
12.00-12.45 Frokost og udstilling
12.45-14.15 AI når man skal lære sprog v/ Christina Hellensberg, pædagogisk konsulent, Københavns Professionshøjskole
På denne workshop præsenterer jeg jer for, hvad vi skal og kan overveje, når vi vil indtænke AI i elevernes sproglæring.
Hvordan kan vi vurdere AI-drevne sprogteknologier og med et kritisk blik og didaktisk ramme vælge, hvor de kan gøre en forskel ift. elevernes lyst til og succes med at lære sproget?
Jeg har især fokus på mundtlighed, og hvordan du medtænker AI som partner i opgaver til undervisningen.
På workshoppen vil du få mulighed for at drøfte potentialer, se og afprøve konkrete aktiviteter, som du efterfølgende kan justere og bruge i din egen undervisning.
14.15-14.40 Pause m. kaffe
14.40-15.30 Anas Hashim - en vigtig stemme for flersprogede elever v/ Babak Vakili
I oplægget vil Babak fortælle om sig selv og sit ungdoms- og forfatterliv gennem lydklip, tekster og rap. "Da jeg som helt ung begyndte at skrive, troede jeg, at hvis jeg skrev noget, så blev jeg også nødt til at rappe det. Først langt senere opdagede jeg, at litteraturen også var en vej for mig."
I oplægget vil han dele nogle af sine refleksioner om flersprogede elevers identitet og mulighed for at spejle sig i populærkulturen.
Babak Vakili er manuskriptforfatter og har en kandidatgrad i statskundskab. Han har instrueret forestillinger på teatret C:NTACT, skrevet børnebogsserien om Anas Hashim og i mange år rappet under aliaserne Vakili, senere bobby shams. Han har desuden stået bag den prisvindende DR-podcast Generationen.
15.30 Tak for denne gang.