Ordblindekonference 2024
Sæt en dag af til ny viden og inspiration om bl.a. strategier, læringsstier, psykologiske udfordringer og hukommelsesstrategier.
Tilmelding
Tilmeld dig her senest d. 18. december 2023 og derefter så længe der er ledige pladser.
Tid: 25. januar 2024 kl. 9.00-15.45
Sted: Professionshøjskolen Absalon, Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
Pris: 1.550 kr. inkl. moms
Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 72481930 (kursusnr. R24-104).
Program
8.30-9.00 Ankomst og morgenmad
9.00-9.15 Morgensang og velkomst
9.15-10.00 Strategier som læringsstier v/ Maria Ulrik Pedersen og Mette Bech, pædagogiske konsulenter, CFU Absalon
I dagens første oplæg sætter vi fokus på, hvordan du med eleverne skal arbejde med - og understøtte - forskellige strategier, så de bliver funktionelle og anvendelige for eleverne . Ordblinde elever har brug for mange forskellige måder at lære på, og derfor er det vigtigt, at vi har øje for de mange muligheder, der er for at inddrage krop, genstande, billeder, multimodale læremidler mv. i undervisningen.
10.00-10.45 Psykologiske udfordringer ifm. ordblindhed v/ Trine Trentemøller, pædagogisk konsulent og forfatter
Dette oplæg vil give indsigt i de psykologiske udfordringer, der er knyttet til at møde faglig modstand i skolen. I oplægget vil jeg give bud på, hvordan læsevejledere og lærere kan arbejde med og støtte elever i forhold til de psykologiske udfordringer, der er knyttet til ordblindhed. Jeg vil vise, hvordan alle lærere kan arbejde med at blive nysgerrige på elevernes perspektiver, for når man ser udfordringerne med elevens øjne, bliver det tydeligt, hvilke små greb der kan gøre det lettere at gå i skole og overkomme udfordringer.
10.45-11.15 Pause og udstilling
11.15-12.00 Hukommelsesstrategier i skolen v/ Trine Trentemøller, pædagogisk konsulent og forfatter
I dette oplæg er der fokus på, hvordan man – gennem undervisning i hukommelse og en større viden om hukommelsens elementer – kan gøre det lettere at tilegne sig viden, hvis man er en elev med faglige udfordringer. En større forståelse for arbejdshukommelsens kapacitet og en viden om de hukommelseslagre, eleverne trækker på, når de skal koble ny viden med eksisterende viden, vil give mulighed for at tilrettelægge undervisningen, så alle børn har mulighed for at tilegne sig det stof, man som underviser ønsker at formidle.
12.00-12.30 Samtale om strategier v/ Mie Lindis Steinstö, pædagogstuderende, Professionshøjskolen Absalon og Mette Bech, pædagogisk konsulent, CFU Absalon
Mie Lindis Steinstö, der er studerende på pædagoguddannelsen, har udviklet funktionelle strategier, der hjælper hende med at tilegne sig viden, selvom hun har skriftsproglige udfordringer. I samtalen vil Mie dele sine personlige erfaringer med at anvende strategier til at fastholde læring.
12.30-13.30 Udstilling og frokost
13.30-14.00 Præsentation af Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheder (NVOL) v/ Stine Fuglsang Engmose, ph.d. og faglig konsulent
14.00-14.40 Nyt fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet v/ Trine Nobelius, specialkonsulent, STUK
14.40-15.00 Pause
15.00-15.40 Alle har noget på hjerte v/ Maria Junghans, cand.mag. i international virksomhedskommunikation med speciale i storytelling
Fortællinger huskes med kroppen og fortælles med hjertet. Den mundtlige fortælling skaber relationer mellem mennesker, gør os til gode lyttere og sætter os fri af det bundne ord på papiret. Maria Junghans er professionel fortæller og afslutter dagen med fortællinger fra den virkelige og den opdigtede verden, der viser ordets kraft og uperfektionens mange muligheder. Humoristisk og rørende.
15.40 Tak for i dag.