Gå til hovedindhold

Historielærernes dag 2023

Kom og få faglig inspiration til din undervisning ud fra temaet “Europa i krig - i historisk perspektiv”.

På Historielærernes dag 2023 kommer det til at handle om, hvordan vi underviser i krig. Mens Rusland og Vesten igen spiller med musklerne, så indhentes historielæreren af fortiden og af elevernes forståelse af, hvad historie er, og hvad historie kan bruges til.

Mød op på dagen og vær med til at drøfte, hvordan vi som historielærere - med udgangspunkt i den aktuelle situation i Europa - kan sætte fokus på fortidens krige og konflikter og derigennem udvikle elevernes historiske bevidsthed.

Program

8.45 - 9.30 Morgenkaffe og mulighed for at møde forlagene

9.30 - 9.45 Velkomst og sang

9.45 - 10.30 Krig i Europa – hvordan kan vi som historielærere i en konkret og praksisnær kontekst arbejde med krig både i dag og engang? v/ René Bank Isager, master i Mellemøststudier, historielærer og forfatter

10.30 - 10.40 Pause

10.40 - 11.20 Rusland mellem styrke og sårbarhed – i dag, i går og i morgen v/ Niels Bo Poulsen, chef for Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier

11.20 - 11.35 Pause - kaffe og frugt

11.35 - 12.30 Workshop-runde 1 á 55 minutter

12.30 - 13.10 Frokost

13.10 - 14.05 Workshop-runde 2 á 55 minutter

14.05 - 14.35 Kaffepause og Bazar

14.35 - 15.30 Populærkulturens kolde krig v/ Rasmus Rosenørn, museumsinspektør, RAGNAROCK

15.30-15.40 Afrunding - farvel og på gensyn!

Oplæg

Krig i Europa – hvordan kan vi som historielærere i en konkret og praksisnær kontekst arbejde med krig både i dag og engang?

v/ René Bank Isager, master i Mellemøststudier, historielærer og forfatter

Krigen i Ukraine giver historielæreren en unik – omend på en trist baggrund – mulighed for at inddrage en krig forankret i elevernes livsverden, der kan  tjene som brobygger til andre, tidligere krige i historien. René arbejder som folkeskolelærer og læreruddanner på VIA University College og er netop udkommet med bogen “Krigen i Ukraine” med målgruppen indskoling/mellemtrin.

Rusland mellem styrke og sårbarhed – i dag, i går og i morgen

v/ Niels Bo Poulsen, chef for Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier

I dette oplæg sættes der fokus på forudsætninger for krigen i Ukraine: Den russiske ledelses verdensbillede; det politiske og militære system, som har muliggjort krigen; og hvorfor befolkningen i betydelig grad accepterer eller ligefrem støtter krigen. Inden for alle tre områder er Ruslands fortid på spil på forskellige måder.

Populærkulturens kolde krig

v/ Rasmus Rosenørn, museumsinspektør, RAGNAROCK

Den kolde krig var også en kamp om hjerner og hjerter. Med populærkulturen som våben var det let at fremmane politiske og kulturelle venne- og fjendebilleder på den kolde krigs ideologiske kampplads.

Workshops

A. Tæt på besættelsens virkelige personer - Rigsarkivets materiale "Veje i Krig" v/ arkivarer Mai-Brit Lauritsen og Annette Østergaard Schultz
Gå på opdagelse i kilderne og tag stilling til dilemmaer, som aktive unge - fra sabotør til østfrontfrivillig - stod i. “Veje i Krig” bugner af kilder og inviterer til  analyse, sammenhængsforståelse, problemformulering og fremstilling. Få en introduktion til materialet og de mange måder, du kan inddrage det i din undervisning.

B. Den kolde krig – også lokalt og regionalt v/ lærer og pædagogisk konsulent Lars Allan Haakonsen
Undervisningen omkring Den kolde krig kan for eleverne virke fjernt og betydningsløst. Den handlede om en krig, der aldrig kom, og om en mur i Berlin, der forsvandt, før de blev født. Denne workshop ser på, hvordan man inddrager både det lokale og regionale i undervisningen om Den kolde krig. På workshoppen gives konkrete eksempler på forløb til udskolingens elever.

C. Bevægelse og faglig læring i historiefaget v/ Rudi Lauridsen, lektor i historie og idræt på Sct. Knuds Gymnasium i Odense og erfaren kursusholder
Du afprøver og får inspiration til flere forskellige undervisningsmetoder, som kan anvendes til at kombinere bevægelse med faglig læring i din historieundervisning. Metoderne, der præsenteres på workshoppen, kræver ikke specialindrettede lokaler eller mange remedier, men kan inddrages i en almindelig undervisningssituation.

D. Historiske sange i Højskolesangbogen v/ lektor Stefan Teilmann Laub Nielsen
En historisk sang kan fortælle os om den fortid, som den beskriver, og den samtid, som den blev til i. Historiske sange er ikke fra 1800-tallet – der skrives nye sange om historien, og nye melodier kommer til. Syng, lær og reflekter i fællesskab. Workshoppen giver inspiration til forskellige historiske sange til forskellige historiske emner og temaer - også dem, der handler om krige og konflikter.

E. ”Skriv dagbog, som om du var soldat i en skyttegrav i 1. verdenskrig”. Hvordan konstaterer vi, om en elev har opnået historisk empati? v/ lektor Loa Bjerre
I workshoppen analyseres konkrete elevprodukter, hvor eleven skal indleve sig i en fremmed tid, og vi arbejder på den baggrund med, hvordan vi som  lærere kan stille bedre spørgsmål i opgaver til elever i alle aldre for at sikre mulighed for at styrke dem og kunne vurdere dem historiefagligt. 

F. Rollespils- og dilemmabaseret undervisning i krig – i autentiske rammer v/ Malene Skov Norup, Skoletjenesten Københavns Befæstning

I denne workshop præsenteres to koldkrigsundervisningsforløb - Mission Kold Krig i Ejbybunkeren og Danmark Under Angreb i Kommandocentralen under Frederiksberg Rådhus. Workshoppen vil give indblik i de didaktiske overvejelser samt give mulighed for at afprøve udvalgte rollespils- og dilemmabaserede aktiviteter fra undervisningsforløbene som inspiration til egen praksis.

Tilmelding

Tilmeld dig her senest d. 28. september og derefter, så længe der er ledige pladser. 

Tid: Torsdag den 26. oktober 2023 kl. 8:45-15:40
Sted: Professionshøjskolen Absalon, Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
Pris: 1175 kr. inkl. forplejning

Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusadministration på kursus@pha.dk eller tlf. 72481930 (kursusnr. R23-134). 

OBS: Kurset afholdes også onsdag den 25. oktober 2023 i Jelling. Læs mere.

Arrangører

Karina Bruun Houg (kabh)

Adjunkt og Pædagogisk konsulent
Læreruddannelsen
Roskilde